Kvalitet genom specialisering

Välkomna till oss!

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att GHP Specialisttandläkarna har öppet som vanligt med tandvård av allmänt friska patienter. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling och arbetar vidare med våra redan stränga hygienrutiner för att skydda patienter och personal mot smitta. Vi sätter våra patienters hälsa och säkerhet först. Om du skulle få tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, eller feber ska du avstå från att besöka våra kliniker. Vi ber dig att kontakta oss per telefon 010-104 36 80 alternativt via mail info.norrkoping@specialisttandlakarna.se

Parodontologi – Tandlossning

Parodontologi – Tandlossning

Parodontologi är namnet på den specialitet inom tandvård som behövs om du lider av eller riskerar att få tandlossning.

Tandlossning (parodontit) orsakas av en bakterieinfektion som ger en inflammation i tandens fäste. Det finns idag metoder för att stimulera nybildning av tandfäste vilket gör att du har goda förutsättningar att återfå friska tänder om du söker behandling i tid.

Hur vet du att du har tandlossning?

Ju tidigare behandlingen mot tandlossning påbörjas desto större är chansen att du återfår frisk vävnad runt tänderna. Tandlossning startar med en tandköttsinflammation. Den bästa möjligheten att får stopp på inflammationen är extra tandvård i några veckor. Om tandköttsinflammationen inte har gått över efter en vecka bör du uppsöka en specialisttandläkare inom paradontologi. Typiska symptom för tandköttsinflammation är:

  • Blödande tandkött vid tandborstning
  • Uppsvullnat tandkött
  • Tandköttet blir blankt, ömt och rött

Om någon i din familj har drabbats av tandlossning bör du vara extra uppmärksam. Tandlossning är nämligen en genetisk ärftlig sjukdom.

Hälften av alla som drabbas av paradontologi är rökare. Det finns två anledningar till det:

  1. Rökning försämrar immunförsvaret
  2. Rökning gör att tandköttet drar ihop sig vilket gör att de första symptomen med blödande tandkött inte förekommer vilket minskar möjligheten att behandla inflammationen i tid

Hur behandlas tandlossning?

När en tandköttsinflammation har lett till tandlossning (parodontit) innebär det att tandköttsfickorna har skadats. En frisk tandköttsficka är 1-4 mm djup medan en som har drabbats av parodontit kan ha ett fickdjup på över 10 mm. De skadade fickorna är ofta väldigt infekterade. Förlusten av tandfästet når till slut rotspetsen på tanden, vilket gör den rörlig.

När fickdjupet har utökats går det inte längre själv att rengöra området ordentligt. Behandlingen hos ditt specialisttandvårdsteam startar således med en omfattande rengöring av munnen där specialinstrument används för att få området helt rent. Det är viktigt att du själv fortsätter behandlingen med regelbunden rengöring på egen hand hemma.

Efter en tids regelbundna besök hos specialutbildade tandhygienister där rengöring av tandköttsfickorna har genomförts görs en undersökning av hur tandköttsfickorna har påverkats. Ofta har djupet på fickorna minskat avsevärt och genom fortsatt egen tandvård får du nu behålla dina egna friska tänder!

Operation

Vid allvarliga fall av parodontit minskar inte djupet på tandköttsfickorna tillräckligt mycket under behandlingen vilket gör att det krävs en operation. Den inledande behandlingen har dock inte varit utan verkan. Den har gjort att den stundande operationen blir mindre omfattande samt att chanserna till en lyckad operation har ökat. Alla kirurgiska ingrepp genomförs under lokalbedövning och är smärtfria.

Operationen går till så att specialisttandläkaren gör ett litet snitt i tandköttet intill det sjuka området för att komma åt bättre. Detta möjliggör borttagning av tandsten och sjuk vävnad rund tanden. Det finns idag även metoder för att stimulera nybildning av fäste kring tanden. Det innebär att benstimulerande medel tillsätts under operationen vilket gör att tandfästet återuppbyggs utifrån den befintliga vävnaden runt tandroten.

Efter operationen sys tandköttet ihop igen. Ingreppet tar vanligtvis mellan 30-60 minuter och ibland kan du som patient känna lite värk efter operationen. Värken lindras ofta effektivt med vanliga värktabletter.

Övriga frågor

Du kan alltid kontakta oss för att få mer information eller beställa tid för undersökning.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.